بلاگ

استاندارد رنگ سیم های برق در ایران

استاندارد رنگ سیم های بر

فروشگاه اینترنتی گویا کابل ارائه دهنده انواع لیست قیمت سیم و کابل می‌باشد.

در این مطلب از مجله گویا کابل به موضوع استاندارد رنگ سیم های برق می‌پردازیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.

 

استاندارد رنگ سیم و کابل تک رشته

برای شناسایی استاندارد رنگ سیم و کابل تک رشته روش‌های مختلفی وجود دارد. این روش‌ها مبنی بر کدر رنگ سیم هستند. کد‌های رنگ سیم و کابل تک رشته شامل موارد زیر است:

⚫️فاز 1: سیاه 
سیم‌های برق سیاه برای انتقال جریان برق به تجهیزاتی مانند سوییچ، پریز و انواع مدار استفاده می‌شود. لذا این سیم‌ها همیشه حاوی جریان هستند.

🔴فاز2: قرمز
سیم‌های قرمز نیز دارای جریان برق هستند. از این سیم‌ها برای جریان ثانویه برق استفاده می‌شود. این رنگ برای اتصال سنسور دود به سیستم برق خانه قابل استفاده است.

🔵فاز3: آبی 
سیم‌های آبی و زرد دارای جریان هستند.این سیم‌ها برای اتصالات مختلف استفاده می‌شود. اغلب زمانی که سیم‌ها دچار کشیدگی شوند قابل استفاده می‌باشد.

⚪️خنثی: سفید
این سیم‌ها همان سیم‌های نول می‌باشد که ممکن است گاهی دارای جریان برق باشند.

🟡🟢ارت: سبز یا زرد یا سیم لخت آلومینیومی و مسی
این سیم و کابل برای اتصال به زمین استفاده می‌شود. این سیم‌ها از طریق جعبه پریز به زمین متصل می‌شوند.
این کد رنگی اغلب در ساختمان‌های مسکونی و تجاری استفاده می‌شود. سیم و کابل تک رشته اغلب دارای سایز قطر 2.5 هستند.


پیشنهاد مطالعه👈🏻 سیم ارت 

🔽🔽🔽

✅ با کیفیت‌ترین برندها، سیم و کابل کسری و سیم و کابل سیمیا


استاندارد رنگ سیم های برق

استاندارد رنگ کابل دو رشته

استاندارد رنگ کابل دو رشته به صورت مشکی و آبی است. کابل‌های دو رشته حاوی دو رشته کابل سیم مجزا هستند. دو رنگ آبی و مشکی در این کابل‌ها به کار رفته است. رنگ مشکی نشان از کابل فاز و رنگ آبی نشان از کابل نول دارد.

استاندارد رنگ کابل دو رشته در برخی مواقع به صورت قرمز و آبی است. قرمز نشان از کابل فاز و آبی نشان از کابل نول دارد.
روکش این کابل‌ها نیز به رنگ مشکی است.
کابل دو رشته در قطر‌ها و ابعاد مختلفی وجود دارند و گاهی دیده می‌شوند کابل نول به رنگ زرد یا سبز قرار دارد. این کابل‌ها از رنگ بندی محدودتری برخوردار هستند.

استاندارد رنگ کابل سه رشته

استاندارد رنگ کابل سه رشته شامل سبز و آبی و قرمز است. در برخی موارد آبی و زرد و قرمز خواهد بود. کابل‌های سه رشته تحت عنوان کابل برق سه فاز خوانده می‌شوند. رشته‌هایی که به رنگ قرمز هستند به معنی فاز اول و رشته‌های به رنگ زرد به معنای فاز دوم و رشته به رنگ آبی به معنای کابل نول خواهد بود. در کابل‌هایی با سه رنگ آبی و زرد و قرمز کابل زرد به معنای کابل نول خواهد بود.

کابل‌های سه رشته از جمله کابل‌های پرکاربرد در صنعت توزیع نیروی برق هستند. این کابل‌ها اغلب شامل کابل‌های مخابراتی و کابل‌های توزیع برق در کارگاه‌های صنعتی باشند. رنگ بندی آن‌ها محدود تر است و در حیطه سبز و آبی و قرمز، زرد و آبی و قرمز هستند.

جدول استاندارد رنگ سیم های برق

استاندارد رنگ کابل چهار رشته

کابل‌های چهار رشته از جمله پرکاربرد ترین کابل‌ها در صنعت برق و نیروگاه‌های تولیدی هستند. این کابل‌ها حاوی 4 رشته سیم به رنگ‌های مشکی، قرمز، زرد و بنفش هستند. رشته‌های مشکی به معنای سیم فاز اول و رشته‌های سیم قرمز به معنای فاز دوم و بنفش فاز سوم و زرد به معنای نول خواهد بود.

کابل‌های 4 رشته از رنگ بندی متفاوتی برخوردار هستند. این رنگ بندی برای مشخص نمودن کاربرد رشته و میزان جریان ورودی به رشته خواهد بود. همچنین از تداخل و اشتباه جلوگیری می کند. مستند سازی و نقشه مداری با توجه به رنگ بندی این کابل‌ها انجام می‌شوند.


پیشنهاد مطالعه👈🏻 سیم کشی کولر آبی کوچک


استاندارد رنگ کابل پنج رشته

استاندارد رنگ کابل پنج رشته از مهم‌ترین استاندارد‌های رنگ بندی است. کابل پنج رشته تحت عنوان کابل مخابراتی نامیده می‌شود. این رنگ بندی شامل سفید، قرمز و مشکی و زرد و بنفش است.

به صورت کلی رنگ بندی کابل پنج رشته به دو دسته تقسیم می‌شود:

✔️رنگ بندی اصلی: 🔴قرمز ⚫️مشکی 🟡زرد 🟣بنفش 
✔️رنگ‌های اصلی اغلب فاز‌ها را تشکیل می دهند.
✔️رنگ بندی فرعی:🔵آبی 🟠نارنجی 🟢سبز 🟤قهوه ای 
✔️رنگ‌های فرعی اغلب فاز دوم و نول را تشکیل می دهند.

تفاوت رنگ سیم و فاز نول

برای اینکه بتوانیم به زبان ساده به تفاوت سیم فاز و نول بپردازیم به مثالی در این زمینه اشاره می‌کنیم: در این مثال فرض می‌کنیم که سیم فاز قطب منفی باتری و سیم خنثی ترمینال مثبت باتری است. برای اتصال هر دو ترمینال، جریان مورد نیاز است. البته لازم به ذکر است که این مثال با آنچه در واقع اتفاق می‌افتد متفاوت است زیرا در مدارهای مستقیم جریان فقط از مثبت به منفی می‌رود اما در مدارهای متناوب جریان از دو طرف حرکت می‌کند. به طور کلی فاز نوعی منبع تغذیه جامع است و صفر به عنوان مسیر برگشت عمل می‌کند.

سیم نول معمولا آبی🔵 و سیم فاز سیاه⚫️ و یا قهوه‌ای🟤 است.

استانداردهای معروف رنگ سیم​‌ها

سیم‌​ها دارای رنگ​ بندی‌​های مختلفی هستند و از نوع رنگ​‌ها از استانداردهای رنگی متفاوتی تبعیت می‌​کنند. به طور کلی سیم​‌های سیاه سیم‌​هایی هستند که جریان برق را انتقال می‌​دهند. سیم‌​های سبز، سفید و آبی سیم​‌های نول و سیم‌​های سبز به عنوان ارت شناخته می​‌شوند. اما ممکن است در سیم​کشی ساختمان استانداردهایی که در سایر کشورها به رسمیت شناخته شده است، رعایت شود که در این قسمت به بررسی استانداردهای معروف رنگ سیم​‌ها می‌​پردازیم:

استاندارد اروپا

استاندارد اروپا یکی از معروف​ترین استاندارد رنگ سیم​ در سیم​کشی برق است که به عنوان IEC ۶۰۴۴۶ شناخته می‌​شود و در سال ۲۰۱۰ با IEC ۶۰۴۴۵ ترکیب شد. بنابراین مطابق آن سیم​‌های تک فاز به رنگ سیاه، سیم دوفاز به رنگ خاکستری و سیم سه فاز به رنگ قهوه‌​ای هستند. سیم​‌های خنثی به رنگ آبی و سیم ارت به رنگ زرد و سبز خواهند بود. استاندارد رنگی اروپا گاها به دلیل داشتن هزینه زیاد رنگ​بندی سیم‌​ها در ایران از این رنگ‌بندی استفاده نمی​‌شود.

کد رنگ سیم برق در کانادا و ژاپن

کد رنگ سیم برق در کانادا و ژاپن به رسمیت شناخته شده است. کدهای رنگی سیم​کشی برق کانادا به عنوان CEC شناخته می​شود و با کد ملی برق NEC مشابه است. مطابق با این استاندارد رنگ خاکستری یا سفید برای سیم نول، رنگ سبز برای هادی حفاظتی استفاده می​شود که به جای رنگ زرد و سبز است.

استاندارد در انگلستان

استاندارد انگلستان به عنوان استاندارد بریتانیا به عنوان استاندارد IEC شناخته می‌​شود به دو استاندارد جدید و قدیم تقسیم می​‌شود. طبق استاندارد قدیم از رنگ خاکستری برای روکش سیم​ فاز با رنگ قرمز و سیم خنثی با رنگ مشکی استفاده می​‌شود و ممکن است با استاندارد اروپا شباهتی نداشته باشد که به همین دلیل قوانین در آوریل ۲۰۰۶ دستخوش تغییراتی شد. رنگ‌های سیم‌کشی جدید در سال ۲۰۰۶ اجباری شدند، اگرچه از سال ۲۰۰۴ استفاده می‌شدند.

ممکن است داشتن دو سیستم گیج‌کننده به نظر برسد، اما سیستم جدید در واقع به گونه‌ای معرفی شد که رنگ‌های سیم‌کشی بریتانیا با سایر کشورهای اروپایی مطابقت داشته باشد. در این استاندارد سیم خنثی به رنگ آبی، سیم ارت به رنگ سبز و زرد و سیم فاز به رنگ قهوه​‌ای است. طبق استاندارد رنگ‌بندی سیم در انگلستان در یک کابل ۳ رشته‌​ای، سه هادی وجود دارد. رنگ​‌های کابل ۳ هسته‌​ای قهوه‌​ای، آبی و سبز با نوارهای زرد است. گاهی اوقات ممکن است یک کابل سبز با نوارهای زرد پیدا نکنید، اما یک کابل سبز پیدا کنید.

استاندارد رنگ سیم و کابل

به طور خلاصه رنگ استاندارد سیم‌های برق در ایران

رنگ رایج کابل یا در واقع رنگ اصلی موجود در بازار ایران مطابق با استاندارد IEC ۶۰۲۲۷ یا ISIRI ۶۰۷ می‌باشد که در جدول زیر به اختصار نشان داده شده است.

✔️سیم و کابل تک رشته: ترجیح خاصی برای رنگ‌آمیزی وجود ندارد (رنگ عایق کابل تک رشته معمولاً مشکی انتخاب می‌شود)

✔️کابل دو رشته ای: ترجیح خاصی برای رنگ‌آمیزی وجود ندارد (معمولاً مشکی برای فاز و آبی برای صفر استفاده می‌شود. البته از رنگ‌های دیگر نیز می‌توان استفاده کرد)

 

✔️کابل سه رشته ای: زرد / سبز-آبی-قهوه‌ای یا مشکی (برای کابل‌های دارای زمین) یا خاکستری-مشکی-قهوه‌ای

✔️کابل چهار رشته: زرد / سبز – خاکستری – مشکی – قهوه‌ای یا آبی – خاکستری – مشکی – قهوه‌ای

✔️کابل پنج رشته: زرد / سبز – آبی – مشکی – قهوه‌ای – خاکستری یا قهوه‌ای – آبی – مشکی – خاکستری – مشکی

رنگ کابل زرد / سبز فقط برای اتصال به زمین یا اقدامات حفاظتی مشابه استفاده می‌شود. رنگ آبی برای نشان دادن سیم صفر است.

در صورت‌عدم وجود سیم خنثی، آبی را می‌توان برای مشخص کردن هر رشته کابل استفاده کرد. البته به جز رشته اتصال زمین مخصوص یا هادی محافظ.

📝سخن نهایی

دانستن استاندارد رنگ سیم های برق به شما کمک می کند برای نصب سیم‌ها بر اساس میزان ولتاژ و کاربرد، رنگ مختلف اختصاص بدهید. همچنین برای کدگذاری و به اصطلاح نشانه گذاری، طبق استاندارد‌ها عمل کنید.

دانستن استاندارد رنگ سیم و کابل اهمیت بسیاری دارد. با توجه به آن‌ها کیفیت کار بالا خواهد رفت. مهم ترین مورد در خصوص علت دانستن استاندارد رنگ نحوه عیب یابی و رفع نقص است. در پروژه‌های مختلف با سیم‌های دارای رنگ بندی مواجه خواهید شد. در این مرحله با دانستن رنگ بندی استاندارد به راحتی می‌توانید رفع نقص نمایید. رنگ سیم و کابل‌ها را تشخیص داده و صرفا روی سیم معیوب کار نمایید.

یکی دیگر از علل دانستن استاندارد رنگ سیم و کابل بحث مستند سازی و نقشه مدار است. در مستند سازی سیم و کابل، تمامی کد‌های رنگی به همراه کاربرد و نوع کابل درج می‌شود. همچنین از بروز خطا جلوگیری می شود. مستند‌ها کمک بسیار خوبی برای خوانایی رنگ بندی سیم‌ها و جلوگیری از اشتباه برای سایرین خواهد بود.

 

✏️پیشنهادات و نظرات خود را درباره این مقاله برایمان کامنت کنید… .

بروزرسانی در تاریخ 1401/04/18

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *