در این مطلب از گویا کابل به موضوع نکات مهم در خرید سیم و کابل میپردازیم. برای مشاهده انواع لیست قیمت سیم و کابل سیمیا میتوانید به سایت گویا کابل مراجعه نمایید. در این مطلب از مجله ی گویا کابل سعی شده است تمام سوالات شما در این زمینه پاسخ داده شود. ابتدا توضیحاتی در مورد سیم و کابل برق ساختمانی و انواع آن، عایق سیم و کابل، تفاوت کابل افشان و مفتولی، اهمیت خلوص مس و نرم بودن سیم و در اخر در مورد اهمیت جنس روکش سیم صحبت کردهایم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.
هر آنچه که با وسایل برقی و الکترونیکی در ارتباط است، از راه اندازی تا تعمیرات و بازسازی، همگی با سیم کشی در ارتباط است. سیم کشی ساختمان یکی از مهمترین اقداماتی است که یک خانه را با معیارهای امروزی قابل سکونت میکند. درک اصطلاحات ضروری سیم کشی و شناسایی انواع سیم و کابل هنگام بررسی مشکلات سیم کشی و انتخاب سیم و کابل مناسب برای پروژههای مختلف، قدم اول در شروع هر پروژه مرتبط با برق است. در این مقاله تمام کلیات لازم برای آشنایی با سیمها و کابلها، تفاوتها و ویژگیهای آنها و نکات لازم برای خرید سیم و کابل را بررسی میکنیم.
حتما ببینید
سیم برق ساختمانی
سیمها مسیر انتقال جریان برق هستند. راه اندازی تمامی وسایل الکتریکی، تلفن، اینترنت، سیستمهای امنیتی و تصویری، حفاظتی و نظارتی و … همگی نیاز به سیم کشی دارند. سیم کشی ساختمان میتواند به اشکال مختلف انجام شود. این کار تابع قوانینی است که در کشورهای مختلف متفاوت است. اصول سیم کشی از مواردی است که باید حتما رعایت شود. به همین دلیل لازم است که علاوه بر استفاده از محصولات باکیفیت، انجام کار را به دست افراد مجرب و آموزش دیده بسپاریم تا در آینده دچار مشکلات ناشی از سیم کشی غیر اصولی نشویم.
انواع سیم برق ساختمانی
سیمهای برق ممکن است از نوع مفتولی (جامد ) یا افشان (رشتهای) باشند. دسته سوم سیمها نیز نوع نیمه افشان است.
1 . سیمهای مفتولی مقاومت کمتری دارند و برای فرکانسهای بالا، کاربرد بیشتری دارند. این سیمها از یک هادی تک رشته با ضخامت بالا تشکیل شدهاند که با عایق روکش شده است.
2 . سیمهای افشان از تعداد زیادی هادی از جنس مس تشکیل شده که قطر کمتری دارند. رشتههای مسی به یکدیگر تاب خوردهاند و با یک عایق روکش شدهاند. این نوع از سیمها انعطاف پذیری بالایی دارند و برای مواردی که نیاز به انعطاف پذیری داریم بکار میروند. این سیمها در اثر پیچ خوردگی نمیشکنند و احتمال قطعی در آنها کمتر است.
3 . دسته سوم از چند رشته هادی مفتول در کنار هم تشکیل شده است و کاربرد آن بیشتر به انواع مفتولی نزدیک است.
تمامی سیمها دارای روکش هستند و بخش هادی آنها از جنس مس یا آلومینیوم است. تنها یک استثنا در مورد سیم ارت وجود دارد. این سیم ممکن است بدون عایق تولید شود.
کابل برق ساختمانی
کابلها هم نقشی مشابه سیمها دارند و برای انتقال جریان الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرند. آنها از دو بخش هادی و عایق تشکیل شدهاند که بخش هادی نقش انتقال برق را برعهده دارد. اما تفاوت سیم و کابل در چیست ؟
تفاوت اساسی این دو در عایق به کار رفته به عنوان روکش در سیمها و کابلها است. سیمها دارای یک لایه عایق هستند که هادی را میپوشاند. اما در کابلها علاوه بر روکش عایق یک پوشش دیگر با عنوان ژاکت قرار میگیرد. ژاکت ممکن است تعدادی سیم را دربرگیرد. البته باید توجه داشته باشیم زمانی که از مسیر انتقال برق فشار قوی صحبت میکنیم هر ساختاری که در این سیستم استفاده شود کابل نامیده میشود.
از انواع کابل میتوان به کابل جفت پیچ خورده، کابل کواکسیال، کابل چند منظوره و کابل فیبر نوری اشاره کرد.
تفاوت کابل افشان و مفتولی
1 . مقاومت اهمی در کابلهای افشان بیشتر است.
2 . قابلیت انعطاف کابلهای افشان به نسبت انواع مفتولی بیشتر است. بنابراین موارد مصرف متفاوتی دارند.
3 . استفاده از کابلهای مفتولی در زیر زمین ممنوع است. اما در صنعت و کابل کشی داخل ساختمانها استفاده میشوند.
4 . مقاومت در برابر خوردگی در کابلهای نوع مفتولی به نسبت انواع افشان بیشتر است.
5 . کابلهای افشان قیمت بیشتری به نسبت انواع مفتولی دارند. بنابراین انواع مفتولی بیشتر مقرون به صرفه هستند.
حتما ببینید
عایق سیم و کابل ساختمان
عایق سیم و کابل ساختمان دارای استانداردهای مشخصی هستند که یکی از آنها مربوط به ضخامت عایق است. ضخامت بیشتر یا کمتر از حد استاندارد عایق میتواند مشکل آفرین باشد.
عایق مناسب برای روکش کردن سیم باید دارای خصوصیات زیر باشد :
1 . مانع از هدایت جریان برق شود.
2 . در برابر آسیبهای مکانیکی مقاوم باشد.
3 . قابلیت ارتجاعی داشته باشد و به راحتی دچار شکستگی نشود.
انواع عایق سیم و کابل ساختمانی
عایق مورد استفاده برای پوشش سیم و کابل معمولا از جنس پلی ونیل کلراید یا PVC است. این ماده خاصیت نسوز دارد. از دیگر انواع عایقهای رایج میتوان عایق پلی اتیلن را نام برد. علاوه بر آن از انواع کاغذهای روغن اندود و مواد لاستیکی هم برای پوشش دادن سیم و کابل استفاده میشوند.
همانطور که گفته شد کابلها علاوه بر روکش عایق، دارای یک غلاف هستند که آنها را در برابر آسیبهای مکانیکی محافظت میکند. این غلاف ممکن است از جنس فولاد گالوانیزه یا آلومینیوم باشد.
اهمیت خلوص مس و نرم بودن سیم در سازه
هادی مورد استفاده در سیمها باید از مس تهیه شود. این فلز علاوه بر اینکه رسانایی بالایی دارد، انعطاف پذیر و غلطک پذیر است و هیچ جایگزینی برای آن وجود ندارد. سیمهای افشان به دلیل داشتن رشتههای نازک مس قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارند و این ویژگی کار با آنها را برای برقکار راحت میکند.
از آنجایی که مس قیمت بالایی دارد گاهی در تهیه سیمها از آلومینیوم یا آلومینیوم روکش شده با مس یا ترکیبی از هادیهای آلومینیومی و مسی استفاده میکنند. چنین محصولاتی از کیفیت لازم برخوردار نیستند و موجب اتلاف انرژي خواهند شد و علاوه بر آن ممکن است ایمنی کافی را فراهم نکنند.
اهمیت جنس روکش سیم
روکش سیم علاوه بر اینکه سطح ایمنی را بالا میبرد و از خروج جریان برق ممانعت میکند، موجب محافظت عایق در برابر آسیبهای بیرونی نیز میشود. جنس روکش یکی از عوامل تعیین کننده برای انتخاب سیم و محل استفاده از آن است.
سطح مقطع عایق سیم و کابل ساختمانی چقدر باید باشد؟
جریان عبوری از سیم یا کابل یکی از عوامل اصلی تعیین کننده سطح مقطع آن است. پس این فاکتور با توجه به جریان مجاز عبوری، افت ولتاژ و محاسبات اقتصادی تعیین میشود.
چه نکاتی را در خرید سیم و کابل ساختمانی باید رعایت نمود؟
در هنگام خرید سیم و کابل همیشه کیفیت را فاکتور اول انتخاب خود قرار دهید. سعی کنید از تولید کنندگان شناخته شده خرید کنید. محصولات فاقد استاندارد را حتی با وجود قیمت پایین انتخاب نکنید. خرید محصولات غیر استاندارد علاوه بر ضررهای مالی در آینده میتواند موجب تلفات جانی شده و حوادث ناگواری را به بار آورد.
در این مطلب از مجله گویا کابل به راهنمای خرید سیم و کابل و نکات مهم در این زمینه پرداختیم. سعی کردیم تمام سوالات شما را در این زمینه پاسخ بدهیم. در صورت داشتن هرگونه سوال میتوانید با ما در زیر این مطلب به اشتراک بگذارید. کارشناسان گویا کابل در اولین فرصت به شما پاسخ میدهند.
سلام. ممنون از مطلب مفید و آموزندتون. پایدار باشید.
سپاس از نظر لطفتون
سلام فروش اینترتنی هم دارید ؟
سلام بله تماس بگیرید ٠٩١٢٨٥٧٨٢٢٠
ممنون از راهنمایی خوبتان
سپاس از نظر لطفتون
ممنون